
سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک در سالهای اخیر توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. فواید بسیار سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک، از جمله فواید صرفه جویی در مصالح، رنگ، کاهش هزینه و غیره چندی از دلایل محبوبیت این سبک است. ماهیت سبک مینیمالیسم (Minimalism) عملکردگراست.
در این سبک سعی بر حداقل هدررفت و عناصر اضافی است. بنابرین، هر عنصری باید با هدفی مشخص به کار گرفته شود. در سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک، رنگ، شکل، نوشته و غیره همگی دارای کارکردی خاص هستند و صرفا برای زیبایی و تزئین مورد استفاده قرار نمیگیرند. استفاده از اشکال ساده هندسی، به دلیل اهمیت بخشیدن به معنا و پیام اصلی طرح، در این سبک مینیمالیسم در گرافیک حائز اهمیت است.
مینیمالیسم در گرافیک، به ویژه در سالهای اخیر طرفداران بسیاری پیدا کرده است. یکی از دلایل شهرت این سبک، کارآمدی و جلب توجه آن است. به این صورت که، صرفا بخشی از توجه چشم و ذهن انسان هنگام مشاهده یک طرح صرف دریافت پیام میشود. بنابرین، هرچه این پیام ساده تر و بدون آرایه تر منتقل شود، راحت تر توسط مخاطبین دریافت خواهد شد. در طراحی لوگو، جلد، بسته بندی، پوستر و غیره میتوان از مزایای سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک بهره جست.
فهرست مطالب این پست:
- رونق سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک
- طراحی مینیمال در محصولات مختلف
- طراحی لوگو با سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک
- طراحی وب
- طراحی بسته بندی محصولات
- طراحی جلد
- برای رعایت سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک چه اصولی را پیاده کنیم؟
- رنگ
- فونت
- کمتر بیشتر است!
مطلب بعدی: آشنایی کلی با سبکهای طراحی گرافیک.
رونق سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک
برای اولین بار، این سبک در دهه 50 و 60 میلادی رواج یافت. این سبک پاسخی بود به هرج و مرج ناشی از پیشرفت تکنولوژی در آن دوران. در میان چنین فرهنگ پر زرق و برقی، سبک ساده و مینیمال درخشید. خطوط ساده، رنگهای مونوکروماتیک (تک رنگی) و پیامهای واضح به راحتی به چشم مخاطبین خورده و در نتیجه مورد توجه قرار گرفت. در ابتدای کار (سالهای پایانی قرن بیستم میلادی)، مینیمالیسم حالتی کولاژ گونه و قطعه قطعه داشت.
در دهه اول سال 2000، رنگهای روشن جایگزین چنین کولاژهایی شدند. تا اینکه در سالهای 2010 به بعد، این سبک کاملا کاراکتر و شخصیت خاصی برای خود یافته بود و در طرحهای بسیاری از هنرمندان مشاهده میشد.

طراحی مینیمالیسم در گرافیک محصولات مختلف
سبک مینیمالیسم در عرصههای مختلفی رواج یافته است. معماری، طراحی داخلی، طراحی منظر و به ویژه طراحی گرافیک. طراحی گرافیک از این سبک در زمینههای مختلف طراحی لوگو، بسته بندی، جلد و غیره بهره جسته است. در ادامه، به ارائه نمونه کارهایی از این سبک در محصولات مختلف پرداخته ایم.
برای اینکه بتوانید طرحهای خود را ارائه دهید، به یادگیری نرم افزار فتوشاپ نیاز خواهید داشت. برای اینکار میتوانید در دورههای رایگان پایه فتوشاپ شرکت کنید.
طراحی لوگو با سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک
طراحی لوگو یکی از زمینه هایی است که بیش از همه از سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک استفاده کرده است. این بیشتر به دلیل ابعاد کوچک لوگوها و نقش مهم درک سریع لوگو در طراحی آن است. استفاده خطوط ساده، ترکیب ساده رنگها و احجام و اشکال ساده هندسی، به انتقال ساده پیام لوگو کمک میکنند. به لوگوهای زیر دقت کنید. مشاهده میکنید که استفاده از خطوط و رنگها به طرزی کاملا مینیمال و با حداقل تنوع (در حد نیاز) صورت گرفته است. به همین خاطر، با یک نگاه میتوان پیام و ارتباط میان لوگو با برند و محصول را درک کرد.



همانطور که مشاهده میکنید، هر طراحی از روشی خاص برای طبعیت از مینیمالیسم استفاده کرده است. بنابرین، تنها یک راه برای این کار وجود ندارد. ولی میتوان گفت که بیشتر طرحهای معروف مینیمال، از خطوط ساده، رنگها مونوکروم و تایپ فیسهای واضح و بدون آرایه استفاده میکنند.
طراحی وب و اپلیکشین
بیش از هر جای دیگری، وبسایتها نیاز به ساده بودن و مینیمالیسم دارند. بسیاری از وقت کاربران صرف اسکرول کردن در صفحات شده و این کار سبب اتلاف وقت و انرژی میشود. در نتیجه، بازده سایت نیز ممکن است با تاثیری منفی مواجه شود. این موضوع برای طراحی اپلیکیشنها نیز صادق است.
به طور میانگین، گفته شده که هر شخص در طول ماه از 30 نرم افزار استفاده میکند. برای اینکه ذهنیت و حداکثر کارایی در هنگام استفاده از این اپلیکیشنها وجود داشته باشد، ظاهر و رابط کاربری آنها باید به طرز ساده ای نیاز مخاطبین را برآورده کند. بهترین روش طراحی به منظور این هدف، سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک است.

برای اینکار، استفاده از ترکیب رنگهای ساده، فونتها و احجام و اشکال هندسی ساده میتواند موثر باشد. برای مثال، میتوانید از رنگهای گرم در جاهایی استفاده کنید که نیاز به توجه بیشتری دارد. و یا از رنگهای خنثی برای فضاهای خالی سایت استفاده کنید. این کار باعث میشود تا مخاطب مستقیما متوجه منظور و محتوای شما شود.
طراحی بسته بندی با سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک
موضوعی مشابه طراحی صفحات وب در فروشگاهها نیز وجود دارد. در فروشگاهی که همه محصولات طرح هایی پیچیده و رنگهای متنوع دارند، مینیمالیسم بیشتر جلوه میکند. علاوه بر این، مینیمالیسم در گرافیک محصولات سبب کاهش هزینه ساخت و چاپ بسته بندی محصولات نیز میشود. برای مثال، به محصولات زیر توجه کنید.

فرض کنید که در حال جستجو به دنبال محصولی هستید و این بستهها کنار محصولاتی با بسته بندیهای رنگارنگ و تکراری باشد. کدام یک بیشتر توجه شما را جلب میکند؟
طراحی جلد کتاب با سبک مینیمالیسم در گرافیک
نویسندگان و ناشران کتاب، در سالهای اخیر به اهمیت سادگی جلد کتاب پی برده اند. بیشتر کتابها دارای عنوانی بزرگ و با طرحی بسیار ساده هستند. این امر بر خلاف جلدهایی است که در سالیان گذشته طراحی میشد. جلدهای قدیمیمعمولا دارای تصاویر و رنگهای متعددی بودند. ولی برای مثال، در طرح جلدهای زیر که از مینیمالیسم در گرافیک استفاده کرده اند، چنین چیزی دیده نمیشود.


همانطور که مشاهده میکنید، در اغلب این جلدها تنها یک رنگ اصلی به همراه یک Accent color برای تاکید و جلب توجه استفاده شده است. توجه اصلی در طراحی این جلدها جلب نظر مخاطبان به نام کتاب و نویسنده آن است. این دو اصل، دقیقا مطابق با سبک مینیمالیسم در گرافیک است. در صورت استفاده از ترکیبی از رنگها و شلوغ کردن جلد روی کتاب، کیفیت پیچیدگی طرح افزایش یافته و در نتیجه محتوای اصلی جلد به خوبی منتقل نمیشود.
برای رعایت سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک چه اصولی را پیاده کنیم؟
سبک مینیمالیسم در سالهای اخیر در ایران نیز مورد توجه طراحان گرافیک و حتی رشتههای مختلف دیگری همچون معماری قرار گرفته است. اگر میخواهید طرحهای گرافیکی خود را به صورت مینیمالیسم طراحی کنید، مهم ترین اصل انتخاب موجه عناصر طراحی است. این به معنای آن است که باید برای انتخاب هر عنصری (مانند رنگ و فونت و شکل و غیره) دلیل خوبی داشته باشید.
رنگ
هرچند که سبک مینیمالیسم در گرافیک بیشتر شامل فضای خالی و اغلب سفید است، ولی رنگ نقش مهمیرا در این سبک بازی میکند. استفاده از یک و یا دو رنگ مکمل، هم خانواده، مونوکروماتیک و غیره که در کنار یکدیگر ترکیبی زیبا ایجاد کنند، غالبا در چیدمان و Layout طرحهای گرافیکی مینیمال دیده میشود. در برندسازی، شاید متوجه شوید که برای برندی خاص از طیفهای مختلف یک رنگ ویژه استفاده شده است. این کار یکی از روشهای مینیمالیست در برندسازی و بسته بندی شرکتهای بزرگ است.
- در این مقاله با روانشناسی رنگ ها بیشتر آشنا شوید.
فونت
مطالبی که برای رنگها صدق میکند، برای فونت نیز صادق است. در این سبک، فونتهای Sans serif از محبوبیت زیادی برخوردارند. ولی این به معنای محدود شدن شما به این خانواده از فونتها نیست. مهمترین رکن، خوانا بودن و بی هرج و مرج بودن فونتها در هنگام طراحی است. همچنین، سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک معمولا یا از فونتهای ریز و یا فونتهای درشت استفاده میکند. این کار برای مشخص کردن دقیق درجه اهمیت متن است. در صورتی که از فونتهای با سایز میانی (نه بزرگ و نه کوچک) استفاده کنید، اهمیت آنها چندان مشخص نمیشود.
کمتر بیشتر است.
این شعار مینیمالیست هاست. هرچند که به چشمان افراد غیرحرفه ای، مینیمالیسم در گرافیک «ساده» است ولی در میان طراحان گرافیک یکی از چالش برانگیزترین سبک هاست. زیرا که باید در عین این که کمترین خطوط را میکشند، بیشترین معنا و بهترین طرح را ارائه کنند. بسیاری از مواقع، طرح هایی که شلوغ و پر زرق و برق هستند، بسیاری از ایرادهای کاری خود را در پشت این زرق و برقها پنهان میکنند. ولی در سبک مینیمالیسم در طراحی گرافیک چنین کاری امکان پذیر نیست!
برای شروع کار، یادگیری صحیح نرم افزار فتوشاپ امری ضروری است. میتوانید این نرم افزار را به رایگان و به صورت حرفه ای در دورههای آپگراف بیاموزید.
مینیمالیسم در گرافیک بسیار مورد استفاده طراحان واقع شده است. آیا شما تجربه ای در استفاده از این سبک دارید؟ لطفا آن را در زیر با ما به اشتراک بگذارید.
قسمتی از این مطلب از سایت 99دیزاین توسط آپگراف ترجمه شده است. لطفا در هنگام استفاده از مطالب، به ما ارجاع دهید.
اگر از مطالب این پست درباره کاربرد مینیمالیسم در گرافیک استفاده کردید، مقاله آپگراف درباره سبک ممفیس را نیز مطالعه کنید.
ممنون
آموزنده بود
ممنون از اینکه نظرتون رو گفتید